Terugblik bijeenkomst "meten is weten"

13-02-2024
177 keer bekeken 0 reacties

Wanneer ben ik klaar met mijn verandering? Wanneer en hoe moet ik bijsturen? Hoe kan ik het krachtenveld van mijn instelling op een positieve manier inzetten voor mijn project? Deze vragen kwamen aan bod tijdens de bijeenkomst van de circle Verandering verankeren op 30 januari.

Vanuit een praktisch oogpunt neemt Desirée van Dun ons mee in veranderprocessen. Ze vertelt meer over het meten van einddoel en proces en hoe je deze metingen op een goede manier kunt inbedden. Soms is het nodig om softere concepten als gedragsverandering te meten. Wat voor indicatoren horen hierbij? Tot slot vertelt Desirée meer over de manier waarop je het krachtenveld van jouw instelling kunt gebruiken voor jouw vernieuwingsproject.  

Tijdens de bijeenkomst stond ik stil bij de vraag: waar wordt veel over gesproken in ons instituut? Ik realiseer me dat het belangrijk is daar (meer) op aan te haken - Mariët Brandts

Dit was er weer één: zo’n heerlijke sessie waarin je èn met je eigen project aan de slag kunt èn een helicopterview krijgt door de bril van een aantal doeltreffende modellen over verandering in organisaties. De grote vraag die centraal stond: Hoe kun je metingen inzetten om tijdens je project de voortgang te bewaken en bij te sturen, maar ook om het einddoel en de impact op de organisatie te laten zien – waar heeft dit project een verschil gemaakt dat mag blijven?

C: Creëren; I: Inspirerend; R: Resultaatgericht; C: Creatief; L: Levendig; E: Ervaringen delen - Astrid Smit-Hoogendam

En – zo liet Desirée van Dun ons zien - daar blijken dan woorden voor te bestaan, zoals ‘Leading’ en ‘Lagging’ indicatoren, en modellen zoals AVRI die je leren begrijpen hoe beoogde veranderingen tot succesvolle impact kunnen leiden en hoe goed gekozen indicatoren daarbij kunnen helpen. Gelukkig zie je dan dat er al veel goede dingen gebeuren in je project. En waar nog gaten zitten die je gericht aan kunt pakken.

Dat de verbinding tussen student, docent en organisatie net zo goed moet zijn als tussen onderwijs, leerdoelen en toetsing was een inzicht voor mij - Floor van Rosse

Als mooie kers op de taart, nam Desirée ons mee in een aantal verandertheorieën die laten zien hoe, waar en wanneer de meetresultaten zouden kunnen resoneren in de organisatie en hoe je ze binnen deze structuren en processen in kunt zetten om draagvlak te vergroten en adoptie van je beoogde innovatie te bevorderen.

Alles bij elkaar een rijke bijeenkomst waar ik nog wel een poos mee vooruit kan en waar mijn project zeker succesvoller van zal worden. Aan de slag! 

Door Jan buitenweg

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen