Uitdagingen en oplossingsrichtingen voor het vervolgonderwijs van de toekomst
De Solution Rooms, gehouden op het ministerie van OCW, werd op enthousiaste wijze geopend door bestuurslid van het ComeniusNetwerk Constant Swinkels en ISO-voorzitter Terri van der Velden. Tijdens de opening kwam minister Dijkgraaf onverwachts langs en moedigde alle deelnemers aan om met toekomstbestendige oplossingen te komen voor het gehele vervolgonderwijs. Een mooie uitdaging waar iedereen vol energie mee aan de slag ging.
Tijdens de Solution Rooms is er nagedacht over drie thema’s: flexibilisering, rust & ruimte en duurzaamheid. Bij de eerste twee thema’s werd er enerzijds gedacht vanuit de studenten en docenten, en anderzijds vanuit de instelling en overheid. Deze perspectieven zijn in de tweede helft samengebracht. Zo werden de thema’s van alle kanten belicht: door studenten, docenten, beleidsmedewerkers en onderzoekers vanuit alle sectoren. Bij het thema duurzaamheid zijn vier mogelijke scenario’s uitgewerkt die richting geven aan de inbedding van duurzaam onderwijs.
Met behulp van de double diamant methode gingen deelnemers eerst aan de slag met het noteren van individuele aanbevelingen te noteren. Deze werden vervolgens teruggebracht tot drie concrete aanbevelingen voor de thema’s flexibilisering en rust & ruimte en vier scenario’s voor het thema duurzaamheid. Vanwege de variatie aan perspectieven was dit een interessante uitdaging. Maar een uitdaging die ertoe doet! De aanbevelingen worden namelijk meegenomen met de toekomstverkenning van OCW.
De volgende stap: kennisproducten voor het vervolgonderwijs
De notulisten zijn momenteel bezig met het uitwerken van de verslaglegging. Per thema reflecteert een wetenschapper op de aanbevelingen en scenario’s. Hier komen kennisproducten uit voort die we medio mei publiceren. Waar je ze straks kan vinden? Daar houden we je van op de hoogte.
De Solution Rooms is een initiatief van het ComeniusNetwerk, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).