Dialoogsessie over inclusie in het onderwijs: Waarom moeilijk doen als het samen kan?

ProfielfotoCarlo Ierna 24-02-2023
291 keer bekeken 0 reacties

De Circle Inclusie heeft met docenten en studenten een dialoogsessie gehouden. Tijdens de gesprekken stond de vraag: ‘Wat betekent inclusie in het (hoger) onderwijs voor jou?’ centraal.

Om een gelijkwaardige relatie tussen student en docent te benadrukken, werd de middag door Herco Fonteijn geïntroduceerd aan de hand van het concept pedagical partnership. Deelnemers werden hierdoor gemotiveerd om voorbij de eerste indruk te kijken en in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan.

De dialoog vond plaats met behulp van de werkvorm human library. Bij deze werkvorm zijn deelnemers boeken die uitgeleend kunnen worden. Zowel studenten als docenten konden hun persoonlijke perspectief op inclusie delen. De “boeken” wijdden uit over onderwerpen als interdisciplinariteit, burgerschap, de universitaire politiek en authenticiteit. Deze veelzijdigheid aan perspectieven benadrukt dat inclusie een enorm rijk en complex veld is waar nog veel aan bewustwording gedaan moet worden. Daarnaast werd benadrukt dat inclusie niet een aan-uit knop is die alleen binnen de collegezaal wordt aangezet. Zowel studenten als docenten hebben meerdere rollen en moeten over de beperkingen van hun rol in het (hoger) onderwijs heen kunnen stappen.

Concluderend vonden deelnemers dat inclusie over het algemeen radicaler ingevoerd mag worden in het (hoger) onderwijs. Het belang van respect en vertrouwen in het proces zijn voorwaarden om iedereen de ruimte te geven zich kwetsbaar op te stellen. De werkvorm human library werd met enthousiasme toegepast en is zeker een aanbeveling voor toekomstige bijeenkomsten. Binnen de Circle Inclusie wordt de dialoog voortgezet!

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan een van onze eerdere bijeenkomsten.

Auteurs: Carlo Ierna en Katja Lanting 

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen