Leergang Onderwijsinnovatie (LeO) 2024 - meld je aan!

Het ComeniusNetwerk 08-01-2024
4029 keer bekeken 0 reacties

Onderwijs vernieuwen vraagt niet alleen om inhoudelijke ideeën, maar ook om veranderkundige competenties en reflectie op het innovatieproces. Wil je meer reflecteren en onderzoeken hoe je jouw vernieuwingsproject kunt verrijken met deze know-how? Doe dan mee aan het tweede pilotjaar van de LeO.

Samen leren onderwijs innoveren; dat is het uitgangspunt van de Leergang Onderwijsinnovatie. In deze leergang ga je samen met andere onderwijsvernieuwers aan de slag met verschillende componenten van het innovatieproces. Zo gaan we in op vragen als ‘wat zijn je sterke en minder sterke kanten als veranderaar? Wat zijn de behoeftes van verschillende actoren en hoe kan ik die behoeftes een passende plek geven in mijn onderwijsinnovatie? Hoe kan ik bewegen tussen de paradoxen die een rol spelen in het proces?' Door de inhoud van de leergang direct toe te passen op je eigen context en door nieuwsgierig te zijn naar de ontwikkeling van anderen, leer je de verschillende veranderkundige mogelijkheden beter te herkennen en te benutten!

 Aanmelden 

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:
 • Jezelf als veranderaar, jijzelf als instrument;
 • Systemen en netwerken van vernieuwing;
 • Paradoxen en onzekerheid bij het veranderen;
 • Veranderverhalen in beweging.
Werkwijze:
 • 4 bijeenkomsten op dinsdag of donderdag op locatie van 09:30 uur – 17:00 uur.
 • 3 tussentijdse intervisiebijeenkomsten van ieder twee uur offline of online. De eerste intervisie wordt begeleid door een alumni LeO-ganger. 
 • Verspreid over acht maanden, vanaf april tot november 2024.
Wat levert het je op?
 • Reflectie op het proces van jouw eigen onderwijsvernieuwing.
 • Inzicht in veranderprocessen en jouw rol daarin.
 • Een gemotiveerde groep collega-docenten vanuit verschillende opleidingen en disciplines.
 • Een certificaat.
Voor wie?

Je bent onderwijsvernieuwer in het mbo, hbo of wo en momenteel bezig met een concreet onderwijsvernieuwingsproject. Deze leergang Onderwijsinnovatie (LeO) is bedoeld voor leden van ComeniusNetwerk én andere geïnteresseerde onderwijsvernieuwers die op dit vlak willen leren. Belangrijk is dat je commitment wilt aangaan, aanwezig kunt zijn bij de fysieke bijeenkomsten en dus tijd kunt vrijmaken.

We hebben jaarlijks plek voor maximaal 15 onderwijsvernieuwers. Bij veel interesse zullen we kijken naar de spreiding tussen verschillende instellingen en diversiteit aan ervaringen als uitgangspunt nemen om tot een rijk gezelschap te komen. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 26 februari.

Wat neem je mee?

We vragen jou als LeO-ganger een leervraag te formuleren rondom het innovatieproces. Enerzijds heb je een vraag gericht op je persoonlijke ontwikkeling als innovator, anderzijds werk je binnen je onderwijsinstelling aan een veranderopgave samen met collega’s en heb je een vraag gerelateerd aan die opgave. Die leervraag neem je mee gedurende de verschillende leerdagen en intervisies. 

Planning

Maandag 18 maart 13.00 - 17.00 of woensdag 20 maart 13.00 - 17.00 

Online intakegesprek: Kennismaken en leerwensen bespreken in intervisiegroepen, onder leiding van Remco Coppoolse, Idwer Doosje & Willemijn van Donk.

 

Dinsdag 2 april 9.30 – 17.00 - Utrecht / Amsterdam (locatie nog niet bekend) 

LeO dag 1: Jezelf als veranderaar en veranderinstrument (kick-off) met onder andere Remco Coppoolse & Jacco van den Uden.

 

Donderdag 16 mei - 14.00 - 16.00 of vrijdag 17 mei 10.00 - 12.00

Intervisie 1: Intervisie in samenwerking met een alumni LeO-ganger.

 

 Dinsdag 28 mei 9.30 – 17.00 - Deventer (Saxion Hogescholen) 

 LeO dag 2: Onderwijsinnovaties in complexe systemen met onder andere Klaasjan Visscher.

 

Donderdag 20 juni - 14.00 - 16.00 (online of fysiek) 

Intervisie 2

 

 Dinsdag 24 september 9.30 – 17.00 – Utrecht (Hogeschool Utrecht) 

LeO dag 3: Paradoxen van veranderen en leiderschap met onder andere Kristin Vanlommel & Stijn Bollinger.

 

Donderdag 7 november 14.00 - 16.00 (online of fysiek) 

Intervisie 3

 

 Donderdag 21 november 9.30 – 17.00 (locatie nog niet bekend) 

 LeO dag 4: Veranderverhalen in beweging.

 

Vragen? 

Heb jij vragen over de Leergang Onderwijsinnovatie? Bekijk alle informatie op onze website, of neem contact op met Willemijn van Donk (secretaris ComeniusNetwerk). Stuur je vraag naar w.vandonk@nwo.nl of bel 070 344 09 12. 

 Aanmelden 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen