Veranderverhalen in beeld tijdens de Connect & Create – verslag van de middag

Het ComeniusNetwerk 29-09-2022
479 keer bekeken 0 reacties

Dinsdag 27 september 2022 kwamen kersverse onderwijsvernieuwers uit het ComeniusNetwerk (en daarbuiten) bijeen om kennis te maken (connect). Het eerste deel van de ochtend bestond uit een korte kennismaking met elkaar. De middag stond in het teken van het maken van een veranderverhaal.

Waarom heb je een passie voor onderwijsvernieuwing? Of welke persoon of ervaring is vormend geweest voor jou als docent? Met deze vragen gingen we met elkaar in gesprek. Na de vragen maakten leden kennis met het netwerk en de mogelijkheden van het netwerk. Ook het buddysysteem en de nieuwe website werden gelanceerd en er was een mogelijkheid om de dialoog aan te gaan binnen de vijf circles van het netwerk: inclusie, vorming van studenten, verandering verankeren, duurzaam docentschap en transdisciplinair samenwerken. Enthousiast geworden over een van de circles van het ComeniusNetwerk? Meld je hier aan voor één of meerdere circles. We kijken terug op een inspirerende kennismaking met alle (nieuwe) leden van het netwerk.

Het middagprogramma stond in het teken van maken (create). Onder leiding van Remco Coppoolse (Onderzoeker Onderwijsinnovaties aan de Hogeschool Utrecht) en Jeroen Blijsie (The Visual Connection) creëerden we een werkplaats waarin deelnemers aan de slag gingen met hun eigen veranderverhaal. Een belangrijke component bij het veranderen is dat je als eigenaar van de onderwijsvernieuwing op zoek gaat naar anderen die met je willen meebewegen. Een goed veranderverhaal is daarbij essentieel. Want, hoe maak je veranderenergie vrij bij de betrokkenen? Remco presenteerde vier bouwstenen voor zo’n veranderverhaal, namelijk door het expliciteren van een (1) authentiek probleem, (2) collectief verlangen, (3) een haalbare ambitie en dat de vernieuwing een (4) vormbaar kleibeeld is.

Voordat deelnemers aan de slag gingen met de bouwstenen werden we eerst aan de hand genomen door Jeroen, die ons tips en tricks gaf om verhalen daadwerkelijk te visualiseren. Vervolgens gingen we met deze bouwstenen en tekenvaardigheden aan de slag om de aanwezige onderwijsvernieuwingen in beeld te brengen. Mooi was dat de vorm je dwong om daadwerkelijk de kern van je vernieuwing te visualiseren, en in discussie met anderen werd je uitgedaagd dit verder te concretiseren. Bovendien leerde je zo van de aanwezige onderwijsvernieuwingen. Het eindresultaat (zie foto’s) was een kleurrijke verzameling van onderwijsvernieuwingen! Aan alle aanwezige vernieuwers, bedankt voor deze geweldige start van het studiejaar.

Bekijk het fotoverslag van The Visual Connection door onderstaande pdf te downloaden (Foto’s door Totally Jolie):

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen