Aandacht voor Erkennen en waarderen van onderwijs: waar staan we nu?

Het ComeniusNetwerk 05-07-2022
248 keer bekeken 2 reacties

In het Trippenhuis in Amsterdam werd vrijdag 1 juli volop gesproken over het erkennen en waarderen van onderwijs aan de Nederlandse universiteiten. De gespreksmiddag, van Universiteiten van Nederland, Erkennen en Waarderen Programma en ComeniusNetwerk, was een interessante middag vol uitwisseling.

Hoe kunnen universiteiten het geven van onderwijs waarderen? Onderwijs staat centraal in de maatschappelijke rol van een universiteit, maar de verhouding tussen onderwijs en onderzoek kan ook uit balans zijn. Hoe kunnen onderwijs en onderzoek zinvol in balans worden gebracht? Hoe kunnen we onderwijscompetenties in de academische wereld beter waarderen? Deze vragen stonden centraal op 1 juli.

De middag volgde op een tweedaagse van het Advancing Teaching Network door Ruth Graham, een internationaal netwerk over onderwijsloopbanen in de wetenschap. Ruth trapte de middag af met een reflectie op haar tweedaagse. Kim Huijpen, programmamanager Erkennen en Waarderen, stond stil bij de ontwikkelingen in het nationale programma op het gebied van onderwijs.

Ruth Grahm en Calvin Rans presenteren bijeenkomst

Met maar liefst 6 subsessies en 100 aanwezigen was er genoeg gespreksstof. Subsessies gingen onder anderen in op het evalueren van docentkwaliteit, de balans tussen onderwijs en onderzoek en de ambities van universiteiten op het gebied van docentontwikkeling.

Subsessie bijeenkomst Erkennen en waarderen

Daarnaast werd de bundel ‘Gedreven door Onderwijs van het ComeniusNetwerk gepresenteerd, waarin 10 portretten van docenten en hun drijfveren om in het onderwijs te werken werden gepresenteerd. De persoonlijke verhalen uit deze bundel geven een inkijkje in de dynamische en diverse drijfveren van tien docenten in het hoger onderwijs. Met het uitwisselen van (positieve) verhalen kan een ieder op concrete wijze invulling geven aan het erkennen en waarderen van docentschap in het hoger onderwijs.

Download de verhalenbundel (Nederlands en Engels) hier.

Boekomslag Gedreven door onderwijs

Deze middag met als titel 'Recognition and rewards of education' werd georganiseerd door Universiteiten van Nederland, het Erkennen en Waarderen Programma (recognition and rewards programme) en het ComeniusNetwerk.

Bekijk alle foto's van de middag hier.

Foto's: Inge Hoogland

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Mieke Snoek

11-10-22 om 13:34

Beste Ludo,

De conclusies van het Eindrapport Evaluatie Comeniusprogramma 2021 zijn inderdaad besproken. Uit het rapport blijkt dat vooral voor de treden van de Senior Fellow er, in tegenstelling tot professionele ontwikkeling, nog geen directe ontwikkeling in de loopbaan van de fellows is te waarnemen.

Het is op dit moment nog moeilijk om daar conclusies uit te trekken met betrekking tot de opzet van het programma, omdat met name de Senior en Leadership-projecten nog lopend zijn of net afgerond. Dit was een eerste momentopname en bij de volgende evaluatie over een paar jaar wordt er gekeken hoe het dan staat met de loopbaanontwikkeling van Comeniusfellows.

Mocht je nog specifieke vragen hierover hebben, dan horen we het graag.

Vriendelijke groet, het team ComeniusNetwerk

Ludo Juurlink

15-09-22 om 19:20

Ik ben benieuwd of de conclusies van de eindevaluatie van het Comeniusprogramma ook zijn besproken en wat daaruit doorklonk met betrekking tot het gefaalde doel om loopbaanontwikkeling te stimuleren - met de name voor de Leadership awards.

Cookie-instellingen