Nationaal Groeifonds investeert in Digitaliseringsimpuls

Het ComeniusNetwerk 19-04-2022
337 keer bekeken 0 reacties

Het Nationaal Groeifonds kent financiering toe aan het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs. De aanvraag voor het programma is gezamenlijk ingediend door alle publieke mbo-instellingen en het hoger onderwijs. Kennisdeling vindt plaats via bijeenkomsten en netwerken zoals het ComeniusNetwerk.

In het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs werken onderwijsinstellingen samen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de wendbaarheid van het onderwijs te vergroten en de digitale vaardigheden van docenten en lerenden te verbeteren. Hierin speelt ook het gebruik van kennis uit onderzoek een grote rol.

  • Lerenden kunnen dankzij het programma gemakkelijker inschrijven op onderwijsaanbod van alle instellingen en alle studieresultaten zijn op één plek te vinden.
  • Afspraken met uitgevers en bibliotheken zorgen ervoor dat lerenden al hun leermaterialen op één plek kunnen vinden.
  • Lerenden en docenten kunnen zonder zorgen over privacy of security gebruik maken van digitale voorzieningen waarmee ze de kwaliteit van het onderwijs en het leren kunnen verhogen.

Digitaliseringsimpuls start met de opbouw van de ICT-infrastructuur en de kennisinfrastructuur. De eerste onderwijsinstellingen richten ieder een eigen Center for Teaching & Learning op. Daar kunnen docenten(teams) van de betreffende onderwijsinstelling terecht voor advies en training over het (her)vormen van hun onderwijs. Het is de ambitie dat in de komende acht jaar alle 113 instellingen zo’n center hebben ingericht.

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) speelt in dit Groeifondsprogramma een rol in versterking van de kennisinfrastructuur op basis van kennis uit onderzoek. Hiertoe zet het NRO nieuw onderzoek uit naar digitalisering in het onderwijs en beantwoordt de Kennisrotonde vragen van onderwijsinstellingen met kennis uit onderzoek. Daarnaast maakt het NRO kennis uit onderzoek toegankelijk, bruikbaar en vindbaar op Onderwijskennis.nl. Tot slot vindt kennisdeling plaats via bijeenkomsten en netwerken zoals het ComeniusNetwerk.

Het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs is een initiatief van de MBO Raad, Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland in samenwerking met SURF, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en andere partnerorganisaties.

Het nieuwsbericht van de Rijksoverheid op 14-4-2022 over het Nationaal Groeifonds: Kabinet trekt € 5 miljard uit voor duurzame economische groei en toekomstige welvaart

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen