Verslag van het ComeniusFestival 2021

Mieke Snoek 01-04-2021
1037 keer bekeken 0 reacties

We kijken terug op een geslaagd ComeniusFestival dat op 1 maart plaatsvond. Het festival was vooral om de ruimte voor hoger onderwijsvernieuwing te vieren.

De online Festivalgangers kwamen bij binnenkomst op het platform. Nursel Akdeniz en Sabine Uijl namen je mee naar het ComeniusFestival, als opwarmertje voor het programma over ‘Teamwork bij onderwijsvernieuwing’. Inge Römgens gaf uitleg over hoe de Teamwork in actie video tot stand is gekomen die in de Plenaire Talkshow te zien was. Tussendoor kon je even actief worden door de 3 minuten workout van Nursel te volgen. Ze informeerden je over het Festivalprogramma wat je allemaal kon verwachten op deze middag met veel interactie.

In de Plenaire Talkshow ging demissionair minister Ingrid van Engelshoven in gesprek met 3 hoger onderwijsverniewers over het thema ‘Teamwork, samen vernieuwen’. Dagvoorzitter Andrea van Pol leidde het gesprek als dagvoorzitter. De drie sprekers gaven een reflectie op samenwerkingen in het hoger onderwijs tussen kunst en wetenschap, tussen verschillende disciplines en met de samenleving. Sprekers waren: Ruth Benschop, lector van het lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten aan Zuyd Hogeschool, Vincent Geukers, arts op de kinder-IC in Amsterdam UMC en voorzitter van de Programmacommissie Interprofessional Education (IPE), Karin van Beckhoven werkt als programmatrekker Living in an Urban Delta bij Hogeschool Inholland.

In de parallelle sessie die volgen was de keuze groot. In ComeniusCircles was de vorm van de presentatie vrij, van filmpje tot kunst om het onderwerp te bespreken met elkaar. In de Team Teacher Talks stond de docent en het team centraal. Bij de Tracés van het ComeniusNetwerk was tegelijk de start van het nieuwe tracé ‘Transdisciplinair samenwerken’. Na drie parallelle sessies kwam iedereen weer terug bij de studio waar de wrap up met cartoonist Lex Dirkse was. Hij had in razend tempo op een grappige manier de onderwerpen van gesprek gevat in een tekening. Kijk vooral in detail naar deze cartoon.

Bijzonder was de uitreiking van de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie. Zes teams om de invloed van docenten op het hogeronderwijs te laten zien. Ze ontvangen een premie om een volgende stap neer te kunnen zetten voor vernieuwing in het hogeronderwijs.

Hogescholenteams:

Eerste plaats: LeerLevels, Hogeschool van Amsterdam

Tweede plaats: Open-ICT team, Hogeschool Utrecht

Derde plaats: Team Value Creators, Windesheim

 

Universiteitsteams

Eerste plaats: TU/e innovation Space, TU/e

Tweede plaats: Mixed Classroom, Universiteit Utrecht

Derde plaats: RASL-minor, Erasmus Universiteit Rotterdam, i.s.m. Willem de Kooning

Academie Hogeschool Rotterdam en Codarts

Juryrapporten universiteiten

Juryrapporten hogescholen

 

Kijk de foto’s terug

 

ComeniusFestival in de media:

Scienceguide

Ad Valvas

 

Terug naar alle artikelen in het overzicht van het ComeniusFestival 2021 in de terugblik.

Cartoon van Lex Dirkse

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen