Submenu

Webinar: Sterker in studentenwelzijn

22-12-2023 164 keer bekeken

Begin

24-01-2024 om 15:30

Einde

24-01-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Hoger onderwijsonderzoek, onderwijsvernieuwing en praktijk ontmoeten elkaar in dit webinar over studentenwelzijn in het hoger onderwijs. Versterken van veerkracht, voorkomen van studie-uitval en het inzetten van (online) tools staan hierbij centraal.

Meld je hier aan

Praktische informatie

Datum: woensdag 24 januari 2024
Tijd: 15.30 – 16.30 uur
Locatie: online
Kosten: gratis
Voor wie: onderwijsprofessionals, -adviseurs en beleidsmedewerkers in het hoger onderwijs. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom om het webinar te volgen.

Hogescholen en universiteiten streven ernaar om programma's en ondersteuning te bieden die het welzijn van studenten bevorderen. Denk aan het versterken van veerkracht van studenten, ondersteuning voor studenten met psychische problemen en het voorkomen van studie-uitval en stress tijdens het studeren. Wat werkt en hoe kun je deze aspecten binnen de opleiding meer aandacht geven? Hoe ga je hier als docent mee aan de slag?

Onder leiding van moderator Lieke van Gameren schuiven tijdens het webinar de volgende gasten aan tafel:

  • Marjon Fokkens-Bruinsma, universitair hoofddocent en Esmee Kamp-Bolks, onderzoeker (beiden werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen) gaan in op het project 'Life is tough but so are you'. Bevorderen van mentale veerkracht van studenten aan de lerarenopleiding. Dit project richt op de rol van de lerarenopleidingen bij het vergroten van de veerkracht van toekomstige leraren. Het project heeft verschillende handvatten opgeleverd om veerkracht te versterken. Esmee heeft, ten tijde van het onderzoek, stage gelopen bij het project 'Life is tough but so are you'. Haar perspectief als toenmalig student komt ook aan bod in het webinar.
  • Jorien van der Velde, docent-onderzoeker bij de Hanzehogeschool Groningen en werkzaam bij het lectoraat Rehabilitatie. Jorien is projectleider van het Comeniusproject Kieskeurig-Stage. In dit project heeft zij een e-module ontwikkeld om studenten met psychische problemen te helpen bij het kiezen en verkrijgen van een passende stage. Jorien bespreekt hoe de e-module bijdraagt aan het welzijn van studenten, helpt bij de studieloopbaan en een bijdrage levert aan het voorkomen van studie-uitval.
  • Bas Koene, directeur van de Rotterdam School of Management (RSM) Case Development Centre en Rene van der Eijk van mediabureau Organiq zullen vertellen over de app On Course. Deze app geeft zowel studenten als docenten inzicht in de groepsdynamiek en in factoren die het welzijn van de groepsleden kunnen beïnvloeden. Dit stelt docenten in staat om de specifieke problemen die spelen binnen een studentengroep vroegtijdig te signaleren. Dit voorkomt studie-uitval en stress tijdens het studeren en specifiek tijdens het groepswerk. Lees hier meer over het Comeniusproject.

Dit webinar wordt aangeboden door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en het ComeniusNetwerk.

Meld je hier aan

Meer over studentenwelzijn in het hoger onderwijs op Onderwijskennis.nl

Onderwijskennis.nl bevat een aantal themapagina’s met evidence-informed bronnen en artikelen rondom het thema studentenwelzijn in het hoger onderwijs. Op deze pagina’s vind je samengevat wat bekend is uit onderzoek, samen met een selectie van praktijkvoorbeelden, praktische handvatten en verdiepende bronnen. De informatie is afkomstig van een breed scala aan kennispartners. Neem eens een kijkje bij:

Cookie-instellingen