Submenu

Webinar De eerste honderd dagen in het hoger onderwijs

25-10-2022 995 keer bekeken

Begin

30-11-2022 om 13:30

Einde

30-11-2022 om 14:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online

Hoger onderwijsonderzoek en praktijk ontmoeten elkaar in dit webinar over de eerste honderd dagen in het hoger onderwijs. Wat veroorzaakt studieuitval? Hoe kun je studenten helpen om een goede start te maken? Luister en praat mee over wat onderzoek en onderwijspraktijk hierover te vertellen hebben.

Een goede start in het hoger onderwijs begint niet op de hogeschool of universiteit, maar al daarvoor. Interventies rondom de overgang van het voortgezet onderwijs of mbo naar het hoger onderwijs kunnen helpen om studieuitval in het eerste jaar te beperken. Te denken valt aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding, proefstuderen en coaching. Wat werkt volgens onderzoek? Wat wordt er al in de praktijk gedaan en wat zijn de ervaringen?

Sprekers

Onder leiding van moderator Aliye Altintaş-Çelik, expert in organisatie- en diversiteit/inclusievraagstukken bij de Hogeschool van Amsterdam en lid van de Expertgroep Toegankelijkheid Hoger Onderwijs (ETHO), schuiven tijdens het webinar de volgende gasten aan tafel:

  • Bianca Leest (onderzoeker bij KBA Nijmegen) publiceerde in 2022 samen met Annemarie van Langen  ‘De eerste 100 dagen in het hoger onderwijs; een overzichtsstudie’. Tijdens het webinar zal Bianca ingaan op de bevindingen van hun onderzoek.
  • Michaéla Schippers (hoogleraar Behaviour & Performance Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft als Comenius Senior Fellow een project uitgevoerd waarin studenten werkten met goal setting. Het doel van het project is  het verhogen van studentenwelzijn en studiesucces. Met dit praktijkvoorbeeld wil zij de uitdagingen en successen van deze interventie bespreken.
  • Elke Tijhuis (hoofddocent en onderzoeker bij Saxion) licht het 100-dagen programma op Saxion toe. Het programma biedt aankomende studenten ondersteuning en begeleiding om de overstap van havo, vwo of mbo naar het hbo te maken. Daarbij spelen onder andere binding met de opleiding – al vanaf het moment van inschrijving – en studentcoaching een belangrijke rol.

Dit webinar wordt aangeboden door het NRO, Onderwijskennis.nl en het ComeniusNetwerk.

Aanmelden

 

Cookie-instellingen