Als ik vanuit uw positie, als minister van ocw, naar het thema...
- AI kijk, dan zou ik willen dat we AI niet zien als een bedreiging, maar als een kans om ons onderwijs fundamenteel te vernieuwen en toekomstbestendig te maken.
- internationalisering kijk, zou ik willen voorstellen om te beginnen bij overkoepelende leeruitkomsten voor studenten in alle opleidingen.
- burgerschap kijk, dan zou ik willen voorstellen om van wereldburgerschap te spreken. Deze benadering stimuleert de erkenning van de onderlinge verbondenheid van lokale en mondiale problemen en benadrukt de complementaire aard van uitdagingen.
Elk jaar richten de Solution Rooms zich op enkele thema’s, dit keer: burgerschap, AI en internationalisering. Ter voorbereiding op de bijeenkomst stuurden de deelnemers hun visie, ideeën en/of oplossingsrichting in binnen het gekozen thema. Uit alle brieven werden drie brieven gekozen (één per thema, zie citaten hierboven en de gehele visiebrieven hieronder. Degene over AI is AI genereted), waarmee de gesprekken werden afgetrapt. In de gesprekken stonden de perspectieven van de overheid en de onderwijsinstelling centraal. De methode Design Thinking gaf structuur aan de middag: de eerste ronde was gericht op de probleemanalyse en in de tweede ronde verkenden de deelnemers oplossingsrichtingen en werkten ze toe naar maximaal drie concrete oplossingen/aanbevelingen:
Volgens de AI-groep is het belangrijk dat zowel studenten en docenten AI-geletterd worden. Onderdeel daarvan is het ontwikkelen van een toekomstbestendig kritisch denken omtrent AI. Tijdens de studie leren studenten of en hoe ze AI kunnen inzetten: niet alleen tijdens hun studie, maar ook in de tijd na hun studie. Instellingen zouden zich beter kunnen inrichten door AI een duidelijke plek te geven in het beleid, AI te faciliteren en mogelijkheden bieden om best practices te delen.
De groep die zich boog over internationalisering gaven een voorbeeld in practice what you preach: met hun aanbevelingen zetten ze internationalisering weer in een positief daglicht. Volgens hen is zelfregie voor studenten belangrijk. Op instellingsniveau is het belangrijk om niet de financiële prikkel leidend te laten zijn, maar die van strategie. Een strategie die de voordelen van internationalisering belicht. Waarin onder meer benadrukt wordt dan studenten in het buitenland veel onverwachte professionele en persoonlijke leerervaringen kunnen opdoen.
Binnen het mbo is burgerschap ingebed in de opleidingen van studenten. Daarmee is de kous nog niet af, zo schrijft JOBmbo. In het hoger onderwijs is de situatie anders: het vormt geen vast onderdeel van de opleidingen. Het probleem in het ho, volgens de deelnemers: “In veel instellingen hebben ze geen idee wat ze moeten doen met burgerschap.” De urgentie is daarentegen wel hoog. De burgerschap-groep kwam met drie aanbevelingen: ontwikkel kritische en actieve studenten/burgers; verbind het vakgebied aan de grote complexe maatschappij brede problemen en tot slot: burgerschap is geen vak, maar een holistische benadering. In ‘scharreltijd’ werken docenten aan hun professionalisering. Scharreltijd staat voor de tijd waarin studenten en docenten met elkaar in dialoog kunnen gaan en zich kunnen verdiepen in verschillende perspectieven. Burgerschap is dus continu en overal.
Alle gesprekken zijn opgetekend door notulisten. Dit vormt de input voor onderwijswetenschappers die zullen reflecteren op de aangedragen oplossingen vanuit theorie en onderzoek. De uitdagingen, aanbevelingen en wetenschappelijke reflectie worden gebundeld tot een white paper. Deze bundeling vormt het uitgangspunt voor (onder voorbehoud) een gesprek met de minister van OCW. De eindproducten worden geplaatst op Onderwijskennis.nl en deze website.
De Solution Rooms is een samenwerking met het ministerie van OCW, NRO, JOBmbo, LSVb en ISO.