Loes Damhof, Unesco chair Futures Literacy en Docent van het jaar 2016, nam de circleleden mee in Futures Literacy en inspireerde ons hoe we toekomsten kunnen gebruiken om anders naar het nu te kijken. Ze vroeg onder andere hoe we hopen dat we leren in 2075 én hoe we hopen dat we leren in 2075. Alle toekomstbeelden zijn gebaseerd op aannames vanuit het verleden en heden, als we onze blik verruimen en hierover in gesprek gaan dan zijn er misschien andere paden te zien. Met deze nieuwe inzichten en verbrede blik gingen de circleleden vervolgens uiteen in hun eigen circle. De circles bespraken de voortgang en gingen in op het concreet maken van plannen.
Voortgang circles
In de Circle Inclusie kwamen twee thema's aan bod: het signaleren van mentale problemen bij jongeren en studenten door professionals, en de toelating tot de lerarenopleiding van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Als ambassadeur van De Checkers deelde Lieke Brugman het programma dat handvatten biedt aan (onderwijs)professionals om mentale problemen bij jongeren te signaleren en bespreekbaar te maken. Het betreft makkelijk toe te passen handvatten, die met een specifiek persoon in gedachten uitgewerkt kunnen worden. Paul Pos presenteerde daarna over zijn Comeniusproject "Stepping stone voor superdiverse talenten". Een Community Engaged Learning-project moet zorgen voor een betere verbinding tussen het superdiverse talent in Rotterdam, en de opleiding tot kunstdocent aan de WDKA. Dit in plaats van de veel voorkomende routes die tot een overwegend witte en geprivilegieerde studentenpopulatie leiden. Hierna volgde een gesprek tussen de aanwezige leden.
De Circle Toekomst nu zette in met een workshop waarbij de circleleden in kaart brachten van welke delen van hun onderwijspraktijk ze graag afscheid zouden nemen en waar ze juist graag naartoe zouden bewegen. Vervolgens gingen de leden in groepjes in gesprek, waarna ze concrete plannen ontwikkelden, die ze nader uit kunnen werken en presenteren op het Comenius Festival in juni 2025. De groepjes wisten snel tot plannen te komen, wat zorgde voor een levendige en enthousiaste sfeer tijdens de meeting.
De Circle Inner development goals is aan de slag gegaan om voor de drie doelgroepen studenten, docenten en bestuurders/beleidsmakers/minister te formuleren wat het nut is van de IDG’s en hoe deze kunnen bijdragen aan beter onderwijs. Per doelgroep is er een call to action geformuleerd aan de hand van de vraag ‘Wat moet er gebeuren om daadwerkelijk stappen te maken in het inbedden van de IDG’s?’.
De Circle Transdisciplinair samenwerken startte met een werkvorm waarbij ze nader konden kennis maken. De coördinator van deze circle Bert Verhoeven gaf aan dat onder andere deze vragen spelen bij de circleleden: Hoe kunnen we draagkracht krijgen voor trans/interdisciplinair werken bij de besturen? Hoe kunnen we beter onder de aandacht komen bij het ministerie? Kunnen we tools uitwisselen? Waar lopen we qua organisatie tegen aan en hoe kunnen we dit oplossen? Aan welke knoppen moeten we draaien om in onze organisatie draagvlak te krijgen? De circle gaat met deze vragen aan de slag tijdens hun volgende bijeenkomst op 27 maart op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Ook brengen zij dan een bezoek aan het 'Talent atelier', het Comeniusproject van Bert Verhoeven.
Vervolg
Wederom kwam bij alle circles als rode draad naar voren dat het belangrijk is om elkaar binnen het ComeniusNetwerk op te zoeken, over de sectoren heen, kennis te delen en samen te werken aan innovaties die het vervolgonderwijs versterken. De kennis, het netwerk en de mogelijkheden zijn er, al met al voldoende input voor het vervolg.
Wil je meer weten over de circles? Kijk dan op de circlepagina op onze website.